Nieuws & achtergrond

  • Waar zijn we momenteel aan het werk in de tuin? Lees meer bij Nieuws & achtergrond over de groentetuin, de fruittuin, de bloemenpluktuin, onze dieren en de natuur in de omgeving.
  • Sinds het voorjaar van 2006 is TuinGoed Bonatèr officieel EKO gecertificeerd met Skal nummer 022187 en in omschakeling naar Demeter-keurmerk volgens biologisch-dynamische principes. Lees meer over de stand van zaken.
  • Mensen hebben geen tijd, geen zin, geen aandacht. Wat is er aan de hand en waar staan wij als mens, als individu? Waar is ons contact met de aarde, met de medemens, met onszelf? Lees meer over onze achtergrond en beweegredenen.

Interactieve kaart

Tuingoed Bonatèr - nieuws & achtergrond

Onze achtergrond & beweegredenen

Mensen hebben geen tijd, geen zin, geen aandacht. Haast en stress. Het lichaam wil niet meer, psychische nood. Oorlogen, discriminatie, intolerantie, hongersnood. Koeien mogen niet meer in de wei, het nieuwste idee is een koeienflat met 20.000 koeien. Varkens en kippen opgesloten in schuren. De natuur moet steeds meer plaatsmaken voor huizen, industrie en wegen. Klimaatveranderingen, extreem weer, overstromingen, aardbevingen.

Wat is er aan de hand en waar staan wij als mens, als individu? Waar is ons contact met de aarde, met de medemens, met onszelf?

In deze tijd wordt de meeste voeding gemaakt door middel van chemie: groenten worden opgekweekt met kunstmest en chemische bestrijdings-middelen, vee krijgt gentech voedsel. Allerlei drankjes en pilletjes, die rechtstreeks uit het laboratorium komen, zouden ons gezond moeten houden. Het natuurlijke leven lijken we te zijn vergeten, de natuur lijkt wel niet belangrijk.

Het gaat om geld, bezit, meer, meer, meer, kwantiteit boven kwaliteit. De aarde is er slecht aan toe, en de mens is niet tevreden.

Wat kunnen wij doen?

Wij kunnen in ons eentje niet de wereld veranderen. Of toch wel? Als niemand iets doet, gebeurt er zeker niets. Als heel veel mensen een klein beetje doen, is dat samen toch veel. Iedereen kan op zijn manier een steentje bijdragen. Door de keuzes die je maakt in het dagelijks leven, door je stem te laten horen, door goede doelen te steunen, door aktief mee te doen, door na te denken.

Wij proberen de 30.000 m² die wij mogen beheren, zodanig in te richten dat er voor alles een plaats is. De aarde wordt met respect bewonderd en behandeld. Planten groeien op schone, levende bodem. Dieren mogen rondscharelen en zichzelf zijn. Mensen zijn welkom om mee te genieten en te beleven. Door positief te werken aan een heel klein stukje aarde, hopen we een bijdrage te leveren aan een goede toekomst voor iedereen.